Otyłość to choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. Uwarunkowana jest m.in. czynnikami metabolicznymi, neuroendokrynnymi, psychologicznymi, środowiskowymi i genetycznymi. Jest to najczęściej występująca choroba metaboliczna, powodująca m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 i wiele innych schorzeń. Przyczynia się również do pogorszenia jakości i skrócenia  czasu życia. 

 Najprostszą metodą oceny nadwagi jest tzw. wskaźnik BMI (Body Mass Index)- to stosunek masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu wyrażony wzorem

Istnieją następujące zakresy BMI:

  1. Norma (20 – 24,9)
  2. Nadwaga (25 – 29,9)
  3. Otyłość I stopnia (30 – 34,9)
  4. Otyłość II stopnia (35 – 39,9)
  5. Otyłość III stopnia (> 40)

Dlaczego warto zadbać o linię?

1. Mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci,

2. Lepsza kondycja zdrowotna,

3. Wyższa samoocena.

W 2020 roku Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy zaprezentował nową wersję zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania:

TALERZ ZDROWEGO ŻYWIENIA

Co rekomenduje model Talerza Zdrowego Żywienia?

Nowe zalecenia zostały przedstawione w formie talerza podzielonego na części, które symbolizują proporcje różnych grup produktów, jakie powinniśmy spożywać w ciągu dnia. Dzięki temu łatwiej zrozumieć, czego jeść więcej, a czego mniej – bez liczenia kalorii czy ważenia porcji. Bardzo ważne, aby posiłki były prawidłowo skomponowane nie tylko pod względem jakościowym, ale także ilościowym.

Talerz odzwierciedla proporcje produktów w posiłkach, ułatwiając zobrazowanie ich udziału w całodziennej diecie, to znaczy:

  • ½ talerza powinna być zajęta przez kolorowe warzywa i owoce – najlepiej z przewagą warzyw.
  • ¼ talerza powinny zajmować produkty zbożowe, przede wszystkim pełnoziarniste, jak grube kasze (np. pęczak), razowy chleb czy brązowy ryż.
  • ¼ talerza powinny zajmować produkty białkowe – ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, nabiał oraz w mniejszych ilościach chude mięso, a także orzechy.

Nieodłącznym sposobem walki z otyłością jest  – aktywność fizyczna, którą prowadzona w dogodnych, różnych formach prowadzi do spalanie kalorii.

Tabela spalania kalorii

RODZAJ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJKcal/
1 godzina
Kcal/30 minutKcal/ 15 minut
Aerobik550275138
Aerobik w wodzie580290145
Badminton400200100
Bieg1200600300
Ćwiczenia na siłowni400200100
Chodzenie po sklepie25012563
Gra w piłkę nożną650325163
Intensywna gimnastyka30015075
Jazda konna650325163
Jazda na deskorolce371185,593
Jazda na rolkach400200100
Jazda na rowerze (10 km/h)30015075
Jogging600300150
Kopanie, grabienie500250125
Koszykówka550275138
Lekka gimnastyka21010553
Marszobieg500250125
Mycie okien24012060
Mycie podłogi25012563
Odkurzanie26013065
Ping-pong28014070
Pływanie400200100
Schodzenie ze schodów36418291
Siatkówka450225113
Spacer szybkim tempie30015075
Spacer w umiarkowanym tempie20010050
Śpiew1226131
Sprzątanie łazienki24012060
Sprzątanie pokoju1809045
Szybki marsz 6 km/h1507538
Szycie na maszynie13567,534
Taniec w dyskotece500250125
Tenis450225113
Trzepanie dywanów26013065
Wchodzenie po schodach1100550275
Wiosłowanie500250125

Źródło:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia
https://www.gov.pl/web/psse-staszow/24-pazdziernika—swiatowy-dzien-walki-z-otyloscia