Otyłość to choroba przewlekła charakteryzująca się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. Uwarunkowana jest m.in. czynnikami metabolicznymi, neuroendokrynnymi, psychologicznymi, środowiskowymi i genetycznymi. Jest to najczęściej występująca choroba metaboliczna, powodująca m.in. nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 i wiele innych schorzeń. Przyczynia się również do pogorszenia jakości i skrócenia czasu życia.
Najprostszą metodą oceny nadwagi jest tzw. wskaźnik BMI (Body Mass Index)- to stosunek masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu wyrażony wzorem

Istnieją następujące zakresy BMI:
- Norma (20 – 24,9)
- Nadwaga (25 – 29,9)
- Otyłość I stopnia (30 – 34,9)
- Otyłość II stopnia (35 – 39,9)
- Otyłość III stopnia (> 40)
Dlaczego warto zadbać o linię?
1. Mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci,
2. Lepsza kondycja zdrowotna,
3. Wyższa samoocena.
W 2020 roku Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy zaprezentował nową wersję zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania:
TALERZ ZDROWEGO ŻYWIENIA

Co rekomenduje model Talerza Zdrowego Żywienia?
Nowe zalecenia zostały przedstawione w formie talerza podzielonego na części, które symbolizują proporcje różnych grup produktów, jakie powinniśmy spożywać w ciągu dnia. Dzięki temu łatwiej zrozumieć, czego jeść więcej, a czego mniej – bez liczenia kalorii czy ważenia porcji. Bardzo ważne, aby posiłki były prawidłowo skomponowane nie tylko pod względem jakościowym, ale także ilościowym.
Talerz odzwierciedla proporcje produktów w posiłkach, ułatwiając zobrazowanie ich udziału w całodziennej diecie, to znaczy:
- ½ talerza powinna być zajęta przez kolorowe warzywa i owoce – najlepiej z przewagą warzyw.
- ¼ talerza powinny zajmować produkty zbożowe, przede wszystkim pełnoziarniste, jak grube kasze (np. pęczak), razowy chleb czy brązowy ryż.
- ¼ talerza powinny zajmować produkty białkowe – ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, nabiał oraz w mniejszych ilościach chude mięso, a także orzechy.
Nieodłącznym sposobem walki z otyłością jest – aktywność fizyczna, którą prowadzona w dogodnych, różnych formach prowadzi do spalanie kalorii.
Tabela spalania kalorii
| RODZAJ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ | Kcal/ 1 godzina | Kcal/30 minut | Kcal/ 15 minut |
| Aerobik | 550 | 275 | 138 |
| Aerobik w wodzie | 580 | 290 | 145 |
| Badminton | 400 | 200 | 100 |
| Bieg | 1200 | 600 | 300 |
| Ćwiczenia na siłowni | 400 | 200 | 100 |
| Chodzenie po sklepie | 250 | 125 | 63 |
| Gra w piłkę nożną | 650 | 325 | 163 |
| Intensywna gimnastyka | 300 | 150 | 75 |
| Jazda konna | 650 | 325 | 163 |
| Jazda na deskorolce | 371 | 185,5 | 93 |
| Jazda na rolkach | 400 | 200 | 100 |
| Jazda na rowerze (10 km/h) | 300 | 150 | 75 |
| Jogging | 600 | 300 | 150 |
| Kopanie, grabienie | 500 | 250 | 125 |
| Koszykówka | 550 | 275 | 138 |
| Lekka gimnastyka | 210 | 105 | 53 |
| Marszobieg | 500 | 250 | 125 |
| Mycie okien | 240 | 120 | 60 |
| Mycie podłogi | 250 | 125 | 63 |
| Odkurzanie | 260 | 130 | 65 |
| Ping-pong | 280 | 140 | 70 |
| Pływanie | 400 | 200 | 100 |
| Schodzenie ze schodów | 364 | 182 | 91 |
| Siatkówka | 450 | 225 | 113 |
| Spacer szybkim tempie | 300 | 150 | 75 |
| Spacer w umiarkowanym tempie | 200 | 100 | 50 |
| Śpiew | 122 | 61 | 31 |
| Sprzątanie łazienki | 240 | 120 | 60 |
| Sprzątanie pokoju | 180 | 90 | 45 |
| Szybki marsz 6 km/h | 150 | 75 | 38 |
| Szycie na maszynie | 135 | 67,5 | 34 |
| Taniec w dyskotece | 500 | 250 | 125 |
| Tenis | 450 | 225 | 113 |
| Trzepanie dywanów | 260 | 130 | 65 |
| Wchodzenie po schodach | 1100 | 550 | 275 |
| Wiosłowanie | 500 | 250 | 125 |
Źródło:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia
https://www.gov.pl/web/psse-staszow/24-pazdziernika—swiatowy-dzien-walki-z-otyloscia